Nørreby Hals, eller blot Halsen er et skønt område på kanten af Nærå Strand. Tangen består af lave strandenge og strandsøer, og området bliver ofte oversvømmet af havet. Derfor er det en helt særlig type planter som trives her på strandengene.
Strandenge kan opdeles i flere typer, hver især defineret af mængden af næringsstoffer. En lav strandeng kan være meget næringsrig, hvis der er hyppige oversvømmelser som tilfører tang og finkornet materiale, mens højtliggende enge kan være næringsfattige på grund af udvaskning. Strandeng er således en dynamisk naturtype, hvor oversvømmelser, indtørring, salt/brakvand og ferskvand har stor betydning for det plante- og dyreliv, man kan opleve.
Fordi strandengen er vigtig for mange ynglefugle, prøver man med afgræsning med kvæg at holde græsset lavt, da det giver fuglene bedre muligheder for at trives.
Historien
Det inderste af Nørreby Hals mod Nærå Strand blev inddæmmet i 1875. Dengang var det en lavvandet vig, men to lokale bønder besluttede sig for at inddæmme området for måske at få mere landbrugsjord. Det kostede både penge og arbejde, men til gengæld blev området fri for at betale ejendomsskat i 20 år på det område, der blev indvundet. Desværre viste det sig, at det var et svært område at inddæmme, og dæmningerne blev ofte gennembrudt. Da amtmanden efter 20 år forlangte skattebetaling for området, viste det sig at den fede landbrugsjord, der skulle være kommet, snarere var et sumpet område, hvor der lige var mulighed for at et par køer kunne få føden.
I 1918 blev der bygget en vindmotor til at pumpe vandet ud fra den otte hektar store dæmning, men den kom aldrig til at virke optimalt. Og i 1921 og 1954 blev inddæmningen oversvømmet under stormfloder. Efter stormfloden i 1954 blev dæmningen forsøgt forstærket og forhøjet med 20- 30 cm.
I dag bliver området delvist afvandet ved hjælp af en elektrisk pumpe i dæmningen. Man kan stadig se den gamle vindmølle, der står tilbage som et arkitektonisk monument.
Nærå Strand
Nærå Strand er en lavvandet fjord, hvor du kan se marsk som den har set ud mange steder i Danmark, og spotte de mange fugle i området.
Nærå Strand er er et smalt, lavvandet fjordområde med et vandareal på ca. 2 km². I stenalderen var Nærå Strand del af et lavvandet område, der dækkede store dele af Nordfyn. Det forbandt Odense Fjord i øst med området omkring Bogense i vest, og man kunne sejle fra Nr. Nærå, forbi Krogsbølle og ind til Klintebjerg og Odense.
Klinte Strand
I 1924 blev Klinte strand, som ligger i det sydvestlige hjørne af Nærå Strand, inddæmmet. Her gik 25 landmænd sammen om at inddæmme et område på 105 ha, og man gik her noget mere grundigt til værks. Projektet var en succes, og arealet dyrkes den dag i dag.
En del af Klinte Strand, i alt 26 ha blev fredet i 1979, dels for at beskytte en række arkæologisk interessante områder, men også for at beskytte naturen og fuglelivet i området.