De nordfynske jordbrugserhverv har ændret sig meget de seneste 100 år.
Mekaniseringen har haft enorm betydning for den måde man dyrker markerne på, men også valget af afgrøder har over tid ændret sig meget. I dag har robotter og andre moderne teknologier for længst holdt sit indtog i det moderne landbrug, og der kommer konstant nye teknologier til.
Inddæmningerne
Der er 15 inddæmmede områder i Nordfyns Kommune og tilsammen er der indvundet 23 km2 land. Det er ca. halvdelen af alt indvundet land i Den Fynske Region, og det har stor betydning for det nordfynske landskab.
De mange inddæmmede arealer har også præget det nordfynske landbrugsland. Mange steder langs kysten vil man støde på de gamle vinddrevne pumpemøller, som tidligere så godt som muligt holdt de inddæmmede områder forholdsvis tørre, i hvert fald når det blæste.
Store naturværdier gik tabt ved inddæmningerne, men inddæmningerne var positive bidrag til de nordfynske landbrug.
I starten var formålet med inddæmmede arealer at skaffe græsning og høslet og dermed foder til flere produktionsdyr. Flere produktionsdyr gav også mere gødning til ageren.
De stærkt udvidede engarealer gav desuden basis for f.eks. en ekstra storkebestand, ligesom krybdyr og padder trivedes.
I nyere tid er pumpemøllerne afløst af elektriske pumper, som ikke kun virker når det blæser, og dermed noget mere effektive, og det er muligt at opdyrke områderne.
Klimaforandringerne giver dog nye udfordringer, og man overvejer i dag om nogle af de inddæmmede områder skal opgives som landbrugsland, da havstigninger og stormfloder nogle steder gør det sværere at holde de inddæmmede områder tilstrækkeligt tørre til landbrugsdrift.
Der var engang
Tidligere var landområderne befolket af enkelte store gårde og en lang række mindre husmandsbrug.
I dag er det meste jord ejet af få større gårde. Husmandsbrugene er blevet til nedlagte landbrugsejendomme, som måske har et par tønderland til et par heste eller lidt kødkvæg. Det kan dog virke trist for mange, at de mindre landbrug næsten er væk i dag.
Der er også fordele ved større landbrug.
De større landbrug
De større landbrug giver mulighed for større investeringer. Det er nødvendigt fordi der hele tiden stilles nye krav til forbedret miljø og brug af nye teknologier for at mindske udledningen af kvælstof til vores vandmiljø og ammoniak til naturen. Derfor skal landbrugene have en størrelse, som giver dem mulighed for at lave de nødvendige investeringer.
”Jeg skal hele tiden være opdateret på de ændringer der kommer og nye teknologiske muligheder. De er med til at styrke min ejendom, og mindske mit landbrugs påvirkning af det omkringliggende miljø.
Da vi tilbage i 1980-erne fik gylletankene, fik vi meget bedre styr på vores husdyrgødning, og i dag arbejder vi med GPS i marken, for at sikre at vi ikke bruger mere gødning eller flere pesticider end højest nødvendigt.
For mig er det også rigtigt vigtigt at mine dyr har det godt, og heldigvis er der kommet meget mere fokus på dyrevelfærd i vores moderne stalde”
Søren Dyssemark, mælkeproducent i pilotnaturparken.
Det kan godt være at alt var hyggeligere i gamle dage, men et landbrug dengang ville ikke kunne stå distancen med nutidens miljøkrav, desværre. Nye tider stiller nye krav.